Pošlite odkaz ministrovi životného prostredia o klimatických zmenách

21.09.2005 Celý región

Priatelia Zeme 19.9.2005 začali v uliciach slovenských miest zbierať „ klimatické odkazy“ politikom. Obyvatelia Slovenska sa tak môžu pripojiť k ...
Priatelia Zeme 19.9.2005 začali v uliciach slovenských miest zbierať „ klimatické odkazy“ politikom. Obyvatelia Slovenska sa tak môžu pripojiť k celoeurópskej iniciatíve, ktorej cieľom je vyzvať ministrov životného prostredia krajín EÚ, aby urobili konkrétne kroky na zmiernenie klimatických zmien.

Svoj odkaz môžu v priebehu dneška a zajtrajška na drevené panely nakresliť či napísať ľudia v Banskej Bystrici. Aktivisti sa potom budú postupne presúvať do ďalších miest – Lučenca, Zvolena, Martina, Žiliny, Prievidze, Popradu, Prešova, Košíc, Nitry a Trenčína. Poslednou zastávkou bude Bratislava. Z vyzbieraných panelov Priatelia Zeme vytvoria počas schôdzky ministrov životného prostredia EÚ 17. októbra „ uličku“ . Panely vystavia aj počas 11. konferencie členských štátov Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy koncom novembra v Montreali.
Mimovládna organizácia o iniciatíve listom informovala aj slovenského ministra životného prostredia Lászlóa Miklósa. Konštatujú v ňom, že klimatické zmeny sú skutočnosťou a že ich dôsledky sa nebudú týkať len vzdialených regiónov. „ Toto leto nášmu kontinentu prinieslo intenzívne búrky, povodne a suchá – v súlade s tým, čo vedecká obec predpovedá v súvislosti s otepľovaním atmosféry. Ak produkciu skleníkových plynov významne neznížime, podobné udalosti budú stále častejšie a intenzívnejšie. “
Organizácia upozorňuje na význam konferencie v Montreali, ktorá bude začiatkom rokovaní o ďalších záväzkoch po roku 2012. Zdôrazňuje tiež význam EÚ v celom procese. „ EÚ by nemala dovoliť krajinám ako USA zastaviť prijímanie záväzkov, ktoré povedú k znižovaniu tvorby emisií skleníkových plynov. Júlové rokovania G8 opäť ukázali, že Bushova administratíva bude pokračovať v blokovaní týchto snáh. Neformálne schôdzky nemôžu nahradiť proces rokovaní o budúcnosti globálneho klimatického režimu po roku 2012, “ poznamenal koordinátor slovenských Priateľov Zeme Štefan Jančo.
Dohodnutý režim by mal industrializovaným krajinám stanovovať také záväzné limity, ktoré zaručia, že celosvetová priemerná teplota nestúpne o viac než 2°C. Zo zistení vedcov vyplýva, že ak uvedený limit nemáme prekročiť, musia industrializované krajiny do roku 2020 znížiť emisie aspoň o 30% a do roku 2050 až o 80%.
K problému klimatických zmien do značnej miery viedlo využívanie fosílnych palív, vďaka čomu súčasné industrializované krajiny dosiahli vysoký stupeň prosperity. Tieto krajiny by dnes preto mali pre nápravu urobiť najviac a mali by začať ako prvé.
„ Akýkoľvek prístup, ktorý nie je založený na princípe zodpovednosti za minulosť s najväčšou pravdepodobnosťou nepresvedčí rozvojové krajiny, aby si aj ony stanovili záväzky. Doposiaľ prispeli k vytvoreniu problému len malou mierou a za prioritné považujú svoje rozvojové programy. Vyspelé krajiny by mali rozvojvým poskytnúť financie a čisté technológie, ktoré by im zaistili udržateľný rozvoj charakteristický nízkou produkciou CO2, “ konštatuje Jančo.
Šfefan Jančo, koordinátor Priateľov Zeme,
Barbora Černušáková, mediálna koordinátorka
 

Vyberte región